Outer

outerOuter was het dorp van Smid Lambrecht, de 'koude smid', een belangrijke figuur uit de Daensistische beweging. Zijn gedenksteen vóór de pastorie herinnert aan de bakermat van de Roelanders, zoals de Daensisten hier heetten. De Sint-Amanduskerk, met fraai interieur, dateert uit de 12de eeuw. Behalve het dorp Outer is er ook de wijk Lebeke. Tussen beide vind je de unieke historische kouter met het Galgenveld en de diepe straten, waar in vroeger tijden de abdijhoeve, het Hof te Ruysbroeck, stond. De kouter is een prachtige plek om rust, open ruimte en natuur op te snuiven. 

Oppervlakte

813 Ha

Naam

Geschiedschrijvers zijn er blijkbaar tot op de dag van vandaag nog steeds niet in geslaagd eensgezindheid te bereiken over de oorsprong van de naam Outer. We zetten de vijf hypothesen op een rijtje:

  • Samenvoeging van Ool (als afkorting van de naam Odulf) en Tre (boom).
  • Afkomstig van het Latijnse Altare (altaar).
  • Afgeleid van de naam van de bezitters van het gebied, de familie d'Oultre.
  • Het Oeralkeltische woord Hutera (beschermd woongebied, omheind gebied) zou aan de oorsprong liggen van Outer. Kijk ook eens naar de Latijnse woorden Atrium (omheind en beschermd gebied van het woonhuis) en Uterus (baarmoeder of beschermd woongebied van het ongeboren kind).
  • Gebaseerd op Otra, een waternaam; misschien een plaatselijke waterloop, de huidige Molenbeek of Bever?

1184: Oltra, 1223: Outhre, 1227: Outre, 1252: Houtre, 1285-1295: Oure en Houtre, 1288: Oultre.

Geschiedenis

Outer was vooral een landbouwdorp; de vruchtbare zandleem- en leembodems werden reeds vroeg in cultuur gebracht en de dorpelingen verkochten hun meeste producten op de markt van Ninove. De heerlijkheid, die in het rechtsgebied van Boelare lag, behoorde tussen de 12de en 15de eeuw toe aan de familie van de Aa uit het Brusselse. Nadien oefenden verschillende adellijke families het heerlijk gezag uit. De laatste eigenaar was Jan-Baptist-Ferdinand de Coninck. Vanaf de 17de eeuw werd er ook vlas en linnen geproduceerd. In de 19de eeuw kwam een bescheiden industrie op gang, en in Outer bevonden zich twee oliemolens, twee lijnkoekbrekerijen en twee windmolens. De nabijheid van Ninove werkte echter contraproductief en belemmerde het op gang komen van belangrijke nijverheden. Anderzijds profiteerde Outer van de industriële ontwikkeling in Ninove, doordat de dorpelingen, bij gebrek aan werkgelegenheid in hun eigen gemeente, vaak werk vonden in de aangrenzende stad. Vanaf de 19de eeuw kende de gemeente een sterke bevolkingsaangroei, die in de 20ste eeuw weer afnam. Nu heeft Outer vooral een woonfunctie voor pendelaars, waarbij vooral Brussel en Aalst een aantrekkingskracht uitoefenen."

"Binnen de Outerse grenzen bevond zich de heerlijkheid Herlinckhove, gelegen aan de westgrens met Ninove, waarvan de heerlijkheid als leen afhankelijk was en aan wiens rechtspraak ze onderworpen was. Outer en Herlinckhove grensden aan Ninove en waren zodoende nauw verbonden met de gebeurtenissen die Ninove ten deel vielen. Troepen die Ninove belegerden verwoestten de velden, eisten het vee op en dwongen de bevolking tot het betalen van belastingen. De 16de en 17de eeuw waren een zwarte periode."

"Een relatief groot gehucht is Lebeke, gelegen in het noorden van de gemeente. Na lang aandringen kreeg de bevolking er een eigen kerk, omdat de tocht (te voet) naar omliggende parochies om de mis bij te wonen lang en moeilijk was. In 1913 werd een houten kerk opgetrokken als noodoplossing, waaraan de Lebekenaren een oude bijnaam danken: 'de mannen van het houten geloof'. In 1939 begonnen de werken voor de bouw van de huidige kerk, de Sint-Antonius Van Paduakerk. De oorlog onderbrak de werken, maar de kerk werd voltooid in 1946. Het gehucht, dat lange tijd een hechte gemeenschap vormde, is nu meer op een villawijk gaan lijken.

Beschermde monumenten / landschappen

  • Sint Amanduskerk (Monument 01-08-1986)
  • Omgeving Sint Amanduskerk en populierenbos over de beek (Dorpsgezicht 01-08-1986)

Wandelen in Outer

Wil je nog meer te weten komen over Outer? Klik hier en ontdek deze  boeiende wandeling met heel veel extra info en foto’s en ga zelf op stap!


Contact informatie