De eikenprocessierups

Hoe herken je een eikenprocessierups?eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot begin juli voor komt. Eikenprocessierupsen trekken 'in processie' vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten.

De rupsen maken nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar eten. De gemiddelde grootte van de rups is 3 cm en ze bezit brandharen over het hele lichaam. Vanaf dit stadium is zelf bestrijden afgeraden.

De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen! Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Bestrijding

Probeer in geen geval de eikenprocessierups zelf te bestrijden. Bij onoordeelkundig gebruik van insecticiden of bij het wegspuiten met een hogedrukreiniger worden meer problemen gecreëerd dan opgelost. De irriterende haren kunnen nog jaren na de dood van de rups actief blijven. Als zij bij de bestrijding in de omgeving terecht komen, kunnen zij nog jarenlang overlast bezorgen.

Je neemt contact op met een gespecialiseerde firma. De stad of brandweer verwijdert geen nesten op privé-eigendom.

Wat te doen bij contact?

Bij aanraking van de rups na de derde vervelling, worden de brandharen afgestoten, waardoor contact met de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen mogelijk is. Ook oude brandharen kunnen nog hinder veroorzaken.

Na contact met deze brandharen kunnen er na enkele uren klachten ontstaan: pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangetaste ogen kun je met veel water uitspoelen. Bij contact moet je steeds de kleren grondig wassen!

Bij twijfel en bij aanhoudend ernstige klachten neem je best contact op met de huisarts.

Verplichte melding

Wanneer een nest zich op privéterrein bevindt, moet de eigenaar van het terrein een gespecialiseerde firma contacteren om op eigen kosten het opduiken van nesten te voorkomen.

Je kan een foto doorsturen naar het  Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM) via pcm@oost-vlaanderen.be of 09 267 89 00 die kan helpen bij het vaststellen dat het inderdaad om eikenprocessierupsen gaat.

Het PCM geeft vervolgens een lijst van firma's gespecialiseerd in de bestrijding van de eikenprocessierups.

Meer info op https://oost-vlaanderen.be/wonen-en-leven/natuur-en-milieu/provinciaal-centrumvoormilieuonderzoek/studie-en-onderzoek/plaagsoorten.html of mail naar pcm@oost-vlaanderen.be of bel 09 267 89 00.

Gaat het inderdaad om eikenprocessierupsen dan meld je dit ook aan de stad via leefmilieu@ninove of op het nummer 054 50 50 50.


Contact informatie