Detentiehuis Ninove

Het stadsbestuur is zich bewust van het feit dat er bezorgdheden zijn over de komst van een detentiehuis op de site van de voormalige rijkswachtskazerne aan de Aalstersesteenweg in Ninove. We trachten dan ook via verschillende infomomenten en een plaatsbezoek aan het detentiehuis in Kortrijk, de omwonenden en scholen op de hoogte te houden van de evoluties in het dossier. Via een centraal emailadres (ninove@detentiehuis.be) kan je alle vragen stellen.

Wat is een detentiehuis?

Een detentiehuis is een kleinschalige instelling waar kortgestrafte veroordeelden hun straf uitzitten. Bewoners worden voortdurend actief en op maat begeleid. Het wonen in een detentiehuis is gericht op het ontwikkelen van (meer) verantwoordelijkheidszin en zelfstandigheid. Detentiehuizen bevinden zich in een stedelijke omgeving om de verbinding met de samenleving zo goed mogelijk te behouden. In die aangepaste setting krijgen de bewoners de beste kansen om volop te werken aan hun re-integratie en er een succes van te maken. Ze worden gestimuleerd om werk te zoeken of bijvoorbeeld een opleiding te volgen.

In Ninove gaat het om maximaal 24 gedetineerden op de site van de voormalige rijkswachtskazerne aan de Aalstersesteenweg. Het gebouw en haar voorzieningen zullen nog grondig worden aangepast en omgevormd in functie van een leven in detentie.

Is een detentiehuis een gevangenis?

Een detentiehuis is geen klassieke gevangenis, maar is wel onderworpen aan dezelfde regelgeving als de gevangenissen. Dat betekent onder andere dat de bewoners strikte regels moeten naleven, dat zij dezelfde verplichtingen hebben als gedetineerden in een gevangenis en dat zij aan strenge voorwaarden moeten voldoen om het detentiehuis te mogen verlaten. Het gaat om een gesloten en beveiligde instelling. Bewoners hebben binnen een detentiehuis meer vrijheid, maar kunnen dus niet zomaar binnen en buiten. Ook de bezoekers worden gescreend.

Waarom zijn er detentiehuizen?

Detentiehuizen beantwoorden aan de doelstelling om alle straffen uit te voeren en ervoor te zorgen dat veroordeelden op het rechte pad raken. Het is een concept dat succesvol is gebleken in het buitenland. Daar stelt men vast dat er dankzij de detentiehuizen veel minder veroordeelden hervallen in criminele feiten en dat de bewoners hun leven terug op de rails krijgen.

Wie verblijft in een detentiehuis?

Alle bewoners zijn kortgestraften. Dit zijn mensen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Tot voor kort werden ze niet opgesloten of kregen ze een enkelband mee. De bewoners van een detentiehuis vormen een laag veiligheidsrisico en worden op basis van strenge criteria geselecteerd. Enkel wie bereid is om zijn of haar leven te beteren, aan de toekomst te werken en in groep kan functioneren, komt in aanmerking. Zedendelinquenten of veroordeelden voor terrorismefeiten zijn bij wet uitgesloten.
Daarnaast hebben deze gedetineerde ook geen zware verslavingsproblematiek. Er zullen strikte alcohol -en drugscontroles  plaatsvinden in het detentiehuis. Bij inbreuken keren de gedetineerden terug naar een klassieke gevangenis.

De bewoners komen uit de streek waar het detentiehuis gelegen is. Op die manier worden zij voorbereid om na hun vrijlating op eigen benen te staan, met een job in eigen buurt.

Kunnen de bewoners gaan en staan waar ze willen?

Het detentiehuis is een gesloten en beveiligde instelling waar bewoners niet zomaar binnen of buiten kunnen. Net zoals in een klassieke gevangenis moeten zij toestemming krijgen om het huis te verlaten, bv. voor een sollicitatie. Sommige bewoners gaan al tijdens hun verblijf aan de slag bij hun vroegere of nieuwe werkgever buiten het detentiehuis. In het gebouw mogen zij zich wel vrijer verplaatsen voor activiteiten en opdrachten, in samenspraak met de begeleiding.

Wat met de begeleiding van de bewoners?

Detentiebegeleiders staan in voor het dagelijks toezicht en de begeleiding. Aangezien het om kleine groepen gaat, kunnen zij elke bewoner persoonlijk opvolgen. Goede relaties tussen het personeel en bewoners dragen bij tot een veilige omgeving.

De detentiebegeleiders zien erop toe dat bewoners zelf wassen, poetsen, het gebouw onderhouden en hun administratie en financiën op orde krijgen. Ze zorgen, indien nodig, mee voor psychosociale begeleiding en helpen bewoners bij het zoeken naar opleidingen en werk, zodat de bewoners na hun vrijlating bijdragen aan de samenleving. 

Er is 24/7 toezicht en begeleiding met onder meer een dagelijkse opvolging van elke bewoner, sociale aandacht voor eventuele problemen en permanente ondersteuning bij elke stap in de re-integratie. Dat betekent ook dat er snel maatregelen kunnen en zullen worden genomen als een bewoner zich moeilijk kan aanpassen. Indien iemand zich niet aan de (gedrags)regels houdt, wordt die persoon alsnog teruggestuurd naar een klassieke gevangenis.

Zijn er nog detentiehuizen?

Er zijn al 2 detentiehuizen geopend, namelijk in Kortrijk en Berkendael.  Er volgen er nog in Ninove, Zelzate, Olen, Antwerpen en Genk. De federale overheid heeft als doel vijftien detentiehuizen in ons land te openen tegen het einde van de legislatuur (2024). 

Vragen?

Heb je nog vragen over het detentiehuis? Mail ze naar ninove@detentiehuis.be.


Contact informatie