Een dorp in de stad

Jos Lambrecht, gekend in Lieferinge en wellicht ook daarbuiten. Dat merken we maar al te goed als we met Jos naar het dorpsplein trekken voor enkele foto’s. Voorbijgangers wuiven en een wandelaar met een hond roept ‘Goeiendag’. Laat dat nu net zijn waar Jos het vandaag met ons over wil hebben. Over verbinding én over de trots voor ‘zijn’ Lieferinge.

Jos Lambrecht uit Lieferinge

Dag Jos, bedankt om ons te ontvangen in de kleinste deelgemeente van Ninove. Ben je hier geboren en getogen?

“Ik ben afkomstig van Denderwindeke. Mijn ouders waren van Winnik en hebben er altijd gewoond. Mijn vrouw en ik woonden er ook, maar met drie kinderen was ons toenmalig huis te klein en zochten we iets groter. We zijn toen toevallig op een bouwgrond in Lieferinge gestoten en we wonen hier nog altijd, én met plezier. De drie dochters hebben intussen Lieferinge verlaten, maar ze wonen wel nog in het Ninoofse. Ik zie mezelf niet meer vertrekken uit Lieferinge en wil hier graag oud worden.”

Dan duidelijk toch je hart verloren aan de charme van dit dorp?

“Dat mag je zeker wel zeggen. Het dorpse gevoel is wat me hier blijft charmeren. Veel is hier niet, we hebben een goed restaurant en een klein cafeetje dat open is in het weekend.  Maar de mensen hier zijn buitengewoon. Die kleine gemeenschap is fantastisch, meer heb ik niet nodig.”

Veel is hier niet, zeg je. Maar zit er ‘leven’ in Lieferinge?

“Een slagerij of een bakker zal je hier niet vinden. Maar de inwoners zijn wel erg geëngageerd. Ik was ook direct verkocht toen ik hier kwam wonen. Na een tweetal jaar richtte ik de ‘Werkgroep Lieferinge’ op. Met die werkgroep wilden we vooral activiteiten organiseren voor de kinderen en gezinnen van ons dorp, zoals een kermis of een sinterklaasfeest. Die werkgroep doofde wat uit toen ik zelfstandige werd en minder tijd had. Ondertussen is er wel een zeer actieve vzw, De Kassei, die terug leven in de brouwerij brengt. Wat die mensen doen, is ongelofelijk. Een halloweentocht met toneeltjes en verhalen, klassieke concerten in de kerk, een nieuwjaarsreceptie voor alle buurtbewoners, een quiz … noem maar op! Ook de Beddepisserskapel werd door hen herdacht tot een prachtig eigentijds monument, dat onlangs onthuld werd. Ik weet nog dat ik er vroeger zelf als kind met mijn mama naar de originele kapel ben getrokken. Na een paar ommeganskes rond de kapel was het probleem van dat bedplassen opeens miraculeus opgelost (lacht).”

Je kwam destijds op het idee voor een groepsfoto met alle inwoners. Hoe is dat idee ontstaan?

“Dat is al een hele tijd geleden, in 1999. Het idee is gerijpt tijdens een vakantie met het gezin in Frankrijk. Daar was toen een burgemeester die niet alle inwoners, maar alle toeristen samen op een foto wou brengen. Dat is altijd in mijn hoofd blijven spoken en met de kermis die we destijds met de werkgroep organiseerden, leek ons dat het ideale moment. Met die foto (zie pagina 11) wilde ik eigenlijk ook een soort ludieke actie op poten zetten naar de politiek toe. Dus besloten we allemaal onze vinger in de lucht te steken (lacht). Het was een teken naar de toenmalige burgemeester, Louis Waltniel, om ons niet te vergeten. Toen het stadsbestuur de plannen voor Lieferinge en buurthuis De Kasseide kwam kwam uitleggen op een hoorzitting, heb ik hem die foto overhandigd met als boodschap 'Burgemeester denk aan ons'.”

En nu, 25 jaar later, besloot je dat het tijd was voor een nieuwe foto?

“Tuurlijk, dat is een jubileumjaar, dan kan je toch bijna niet anders (lacht)? Vijfentwintig jaar is eigenlijk een volledige generatie, je merkt namelijk dat bijna de helft van de bevolking is gewisseld. Maar liefst 229 Lieferingenaren poseerden samen voor onze nieuwe dorpsfoto. Ten op zichte van de vorige foto zijn er toch zo'n 147 andere deelnemers.”

Zoveel mensen bijeenkrijgen is niet vanzelfsprekend. Hoe is het jou gelukt?

“Met mijn zelfverklaarde ‘Tour de Lieferinge’ (lacht). Om iedereen op been te krijgen, heb ik elke woning persoonlijk bezocht. Heel wat mensen kende ik natuurlijk al, maar ik heb toch ook een aantal nieuwe mensen leren kennen. Sommige ‘nieuwere’ inwoners keken in het begin misschien wat raar op toen ik met mijn uitleg aan kwam zetten, maar uiteindelijk kwam het toch altijd tot een fijne babbel. Zo ontmoette ik een dame met een prachtige keramiekstudio in haar huis en sprak ik met een meneer die een volledige collectie aan miniatuurauto’s heeft staan. Je passeert soms vaak aan iemands deur of gevel, maar weet niet wie erachter woont. Soms was het zelfs zó gezellig dat mijn vrouw zich afvroeg of ik bleef kamperen (lacht). Voor mij was dat misschien nog leuker dan de foto zelf, al die inwoners ontmoeten. Je voelt op zo’n momenten ook dat mensen nood hebben aan verbinding. Je leert heel wat mensen kennen, Het heeft mij heel wat energie gekost, maar ik heb er ook heel veel energie van teruggekregen.”

Is dat ook de boodschap die je wil meegeven met deze nieuwe foto?

“Eigenlijk wel. Een simpele boodschap van: wees vriendelijk voor elkaar en leer elkaar kennen. Zeg goeiedag als je elkaar tegenkomt, steek je hand eens op … het zit vaak in de kleine dingen. Dat heb ik mijn dochters ook altijd meegegeven. Wees vriendelijk en dan openen er vele deuren. Vriendelijk, maar ook verdraagzaam. En vooral, wees content. Dat is niet altijd makkelijk natuurlijk, maar zelfs al heb je een tegenslag of ben je ziek, probeer optimistisch te blijven. Dat is geen boodschap enkel voor Lieferinge natuurlijk, maar voor heel Ninove en de rest van de wereld. Neem de tijd voor die kleine dingen en leer elkaar kennen.”

Mogen we de komende jaren nog een dorpsfoto verwachten?

“Goh, ik ben ondertussen 72 jaar, dus ik vrees dat dat voor mij wat hoog gegrepen is (lacht). Al is het natuurlijk een heel tof project om door te geven. Wie weet voelt iemand die nu op de foto staat zich wel geroepen om mijn projectje over te nemen.”

 

In 1999 kreeg Jos Lambrecht een idee. Hij verzamelde al zijn medeinwoners van Lieferinge voor een groepsfoto. Destijds een teken naar de politiek om hun mooie deelgemeente niet uit het oog te verliezen. Nu, 25 jaar later, besliste Jos dat het tijd was voor een jubileumeditie van zijn dorpsfoto en hij verzamelde in oktober 2024 alle Lieferingenaren. Eenvoudig was dat niet. Jos trok wekenlang van deur tot deur in het dorp. Die inspanning werd beloond, want meer dan 200 buurtbewoners zakten af naar het dorpsplein voor een nieuwe groepsfoto.

Lieferinge 1999 Lieferinge 2024

(Klik op de foto om deze te vergroten)