Gebeten door recht

Maandelijks leggen we dezelfde 5 vragen voor aan een ondernemer. Om zo de mens achter de ondernemer te leren kennen. Jana koos bijna voor een carrière als leerkracht Latijn, maar zwichtte toch voor een opleiding rechten. Na haar studie in Brussel trok ze terug naar Ninove om er haar eigen advocatenbureau, KABO Advocaten, op te richten.

Jana van KABO Advocaten

Waarom koos je voor een leven als zelfstandige?

“Ik kom uit een gezin van zelfstandige ondernemers en heb dus van thuis uit het ondernemerschap van op de eerste rij meegemaakt. Daarnaast ben je als advocaat eigenlijk verplicht om vanaf je eerste dag stage als zelfstandige aan de slag te gaan. Tijdens mijn stage werkte ik echter steeds onder een ‘patron’, die je wat wegwijs maakt. Nadien ging ik even aan de slag bij een advocaat in Ninove, maar toch kriebelde het om mijn eigen dossiers en cliënten te hebben. Samen met een vroegere collega heb ik dan toch besloten de sprong te wagen en ons eigen kantoor vanaf nul op te richten, hier op de Graanmarkt.”

Wat is het eerste dat je doet als je de zaak opent?

“Het klinkt wellicht heel cliché, maar koffiezetten. Daarnaast zetten we ook altijd meteen onze computers aan, zodat onze software al wat kan opstarten. Dan is het tijd om de mailbox te openen, de post te bekijken en een planning van de dag op te stellen. Elke dag komen er wel dringende mailtjes of telefoontjes binnen, waardoor je je planning moet aanpassen. Het is dus wel nodig om ’s ochtends af te wegen welk administratief en welk juridisch werk we die dag zullen doen.”

Vertel ons wat meer over jouw klanten.

“Van bij het begin hebben we ervoor gekozen om ons met alle rechtsgebieden bezig te houden. Zowel particulieren als ondernemingen kunnen bij ons terecht. Onze cliënten komen voornamelijk uit Ninove zelf of toch de dichte regio. Mond-tot mondreclame is natuurlijk de beste reclame die je kan krijgen en je merkt wel dat dat werkt. Daarnaast zijn we één van de weinige bureaus dat nog pro Deo dossiers aanneemt. Ten slotte doen we ook veel bewindvoering. Daarbij helpen we mensen met dagelijkse beslissingen die ze niet meer kunnen maken, door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom.”

Wat is jouw grootste talent?

“Mijn empathie zie ik wel als een sterkte in mijn beroep, omdat ik me snel kan inleven in de problemen van mijn cliënten. Al zou ik soms te veel willen helpen, waar ik dat eigenlijk niet kan. Soms is dat moeilijk, want mensen komen hier terecht met hun problemen en zien jou ook als een soort psycholoog, maar dan verwijzen we uiteraard door naar professionele hulp. Daarnaast ben ik ook erg vastberaden, ik kan mij zeker vastbijten in bepaalde dossiers en zal niet snel opgeven.”

Wat maakt je dag goed?

“Als je iemand kan helpen of ‘ontzorgen’, doet dat natuurlijk enorm goed. Vooral als je een juridisch conflict hebt kunnen oplossen, waarbij je toch ergens beide partijen tevreden hebt kunnen stellen. Tenzij het een erg onrechtvaardige situatie is natuurlijk. Als er dan een positief vonnis binnenkomt voor je cliënt, ben je uiteraard ook erg blij. Zulke positieve uitkomsten heb je wel nodig om te blijven doorgaan. Gelijk krijgen in je strijdvaardigheid, dat kan deugd doen.”