Jean-Paul omarmt Winnik
Eerder dit jaar startte de stad Ninove het project Winnik Omarmt op. Daarmee wil de stad inzetten op de gemeenschapszin die bij heel wat inwoners aanwezig is om van Denderwindeke een zorgzame en warme buurt te maken en dit over de generaties heen. Denderwindeke wordt zo een nog warmere, veiligere en properdere buurt. Een van de gangmakers van het project is Jean-Paul Langhendries. Wij spraken met hem over zijn engagement en het sociale weefsel van Denderwindeke. En vooral over hoe dat in de toekomst verzekerd en verstevigd kan worden.
Jean-Paul, bedankt om even tijd te maken voor ons. Ben je oorspronkelijk van Denderwindeke?
Jean-Paul: “Neen. Ik ben oorspronkelijk van Meerbeke. Ik ben pas neergestreken in Denderwindeke nadat ik met mijn vrouw Annie trouwde. Dat was in 1979. Ik was toen 23. Ik heb mijn hele carrière in het bankwezen gewerkt en mijn vrouw werkte op het secretariaat van Sint-Aloysius.”
Was je meteen enthousiast over het project Winnik Omarmt?
Jean-Paul: “Zeker. Mijn vrouw en ik zijn steeds sociaal geëngageerd geweest. Ik heb hier in Denderwindeke ook lang amateurtoneel gespeeld. Daar ben ik ondertussen wel mee gestopt. Ik deed het nog met heel veel plezier, maar wanneer je een dagje ouder wordt is het niet meer zo vanzelfsprekend om je teksten te onthouden. Dat werd steeds moeilijker en daarom ben ik er ook mee gestopt. Maar ik blijf natuurlijk wel een trouwe bezoeker van alle voorstellingen. Omdat ik me wel steeds geëngageerd heb, denk ik wel te weten wat er leeft in Denderwindeke.”
Heb je Denderwindeke zien veranderen in die periode?
Jean-Paul: “Toch wel. En dan heb ik het natuurlik niet enkel over het uitzicht van het dorp, dat er vandaag helemaal anders uitziet dan in 1979. Ook de gemeenschap is veranderd. Mijn vrouw en ik zagen allebei dat het sociaal leven in Denderwindeke steeds meer stilviel. Het verenigingsleven – dat in het verleden echt een belangrijke ontmoetingsplek was – staat ook steeds meer onder druk. Er is steeds meer eenzaamheid in de samenleving. Heel wat mensen hebben echt nood aan een babbel. Dat was de belangrijkste conclusie van de bevraging die we in het begin van het project gedaan hebben bij de oudere inwoners van Denderwindeke. En we mogen natuurlijk ook niet vergeten dat de coronaperiode heel die evolutie nog verder versterkt heeft.”
Welke acties worden er zoal ondernomen om het sociale weefsel in Denderwindeke te versterken?
Jean-Paul: “We zijn in de eerste plaats erg blij met ons nieuwe buurthuis ‘Plosj’. Er was echt behoefte aan zo’n ontmoetingsplaats, waar mensen elkaar treffen, samen iets kunnen drinken en waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. Het buurthuis is dan ook een beetje de uitvalsbasis geworden van verschillende zaken die we organiseren. Zo was er hier onlangs een bingo en organiseren we kaartnamiddagen. Zelf organiseer ik op maandelijkse basis een wandeling, die steevast vertrekt aan het buurthuis. De mensen kunnen steeds kiezen tussen een korte wandeling van 5km en een langere wandeling van 8 km. Ik probeer er steeds zo veel mogelijk variatie in te steken, maar na enkele maanden heb je de meeste wandelpaden al meermaals platgetreden. Ik speel daarom met het idee om af en toe eens uit te wijken naar andere deelgemeenten, kwestie van wat meer variatie in de wandelingen te brengen. De wandelingen brengen mensen echt bij elkaar. In een ontspannen en ongedwongen sfeer leer je nieuwe mensen kennen, kan je met hen spreken over zaken waar je mee zit terwijl je geniet van een deugddoende wandeling in het groen. Tot nu toe is het ook steeds een succes gebleken met altijd zo’n 40 deelnemers. Maar er zijn bijvoorbeeld ook de zwerfvuilacties, waar we ons inzetten voor een properder Denderwindeke.”
Voor jou is het project dan ook een schot in de roos?
Jean-Paul: “Absoluut! Het is mooi dat de stad en de Vlaamse gemeenschap dit project ondersteunen. Het brengt de inwoners van Denderwineke dichter bij elkaar. We hopen dan ook het project nog vele jaren te kunnen verder zetten.”
Benieuwd naar de werking en de acties van Winnik Omarmt? Je leest er meer over op onze website.