Publicaties rond de Groote Oorlog

Te koop bij de dienst cultuur in het oud stadhuis:

De opeising van arbeidskrachten in zivil arbeiter bataillonen tijden 'De Groote Oorlog" in het kanton Ninove

Bart Merckaert & Georges Vande Winkel

De publicatie over de opgeëisten van 1916 in het voormalig kanton Ninove van de auteurs Georges Vande Winkel kadert in de herdenking van de honderste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in Ninove. Vanaf oktober 1916 eisten de Duitsers hier en elders in België in totaal meer dan 120.000 mensen op. Zowat de helft daarvan werd naar Duitsland op transport gezet. De andere helft, waaronder ook de gedepoteerden uit Ninove, werd als zogenaamd Zivil Arbeiter gedeporteerd naar het bezette deel van Frankrijk om daar ware slavenarbeid achter het front te verrichten. In het kanton Ninove was dat het geval voor 1289 mannen. 68 lieten er het leven of stierven na hun terugkeer ten gevolge van de ondergane mishandelingen. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog amper een generatie later, hebben de oorlogsmisdaden van 'oktober 1916' uit het collectieve geheugen gewist, maar wij vinden dat bij de honderste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog recht moest gedaan worden aan de opgeëisten van 1916.

Aankoopprijs: 5 euro

 

 

 

Dokter Lievens

Dagboek van een arts in de loopgraven van WOI

Het aangrijpende, geïllustreerde verslag van de Vlaamse arts Maurice Lievens, die aan het front van WOI lief en leed deelde met de soldaten.

In zijn dagboeken beschrijft dokter Lievens de verschrikkingen in het heetst van de strijd: de verwondingen van de soldaten, de aanblik van de gesneuvelden, de bom die naast een loopgraag viel en tientallen soldaten begroef, de soldaat die kwam aanlopen met zijn ingewanden in zijn handen of de gasaanval die hem bijna blind maakte. Hij brengt ook verslag uit van het leven achter de frontlijn, bv. over de aalmoezenier die de alcohol opdronk die als ontsmettingsmiddel moest dienen, of over het bezoek aan zijn gewonde broer.

Bovenal vertelt zijn dagboek een diepmenselijk verhaal. Dokter Lievens verlangt naar zijn vrouw en kinderen, naar de vrede die maar niet komt. Hij drukt zijn spijt uit over het feit dat de mooiste jaren met zijn gezin onherroepelijk voorbijgaan.

In 1915 kocht hij in Londen een fototoestel, warmee hij heel wat unieke beelden vastlegde, soms met gevaar voor eigen leven. 

Aankoopprijs: 20 euro

 

 

 


Contact informatie