Ninove Nette Stad: een verhaal van veel mooimakende handen
Voor wie het zich nog herinnert, opende het meerjarenplan 2020-2025 met het belangrijke voornemen om maximaal in te zetten op de netheid van de publieke ruimte. Dat het geen loze belofte is, kunnen we nu halfweg de legislatuur vaststellen. Werkleider Ninove Nette Stad Patrick Geeroms, diensthoofd integrale veiligheid Ruben De Buck, deskundige lokale economie Kim Brynaert en deskundige leefmilieu Bart De Donder loodsen ons door het verhaal van Ninove Nette Stad.
Kim, Bart, Patrick en Kevin zetten samen met hun collega’s de schouders onder een proper Ninove.
Ninove Nette Stad lijkt ons een verhaal met veel puzzelstukken, waar samenwerking absoluut noodzakelijk is.
Patrick: “Zeker en vast. De stadskern en deelgemeenten proper houden met alleen ons team ‘Ninove Nette Stad’, is onbegonnen werk. We zijn met zes mensen voltijds aan de slag om openbare vuilnisbakken te legen, zwerfvuil op te ruimen en vooral sluikstort aan te pakken. Ons puzzelstuk is te zorgen voor de continue opruiming van het stadscentrum en de dorpskernen.”
Ruben: “Vanuit dienst integrale veiligheid dragen we ook ons deel bij via de gemeenschapswachten. Zij hebben als belangrijkste opdracht in het straatbeeld aanwezig te zijn, hinder op te merken en dat door te geven. Denk aan een kapot straatlicht, een obstakel op de weg of rondslingerend vuil. Door dagelijks de weg op te gaan, spelen we kort op de bal en proberen we de eventuele hinder zo snel mogelijk weg te werken via intensieve samenwerking met alle collega’s. We gaan zelfs nog een stap verder en proberen de daders van sluikstort op te sporen. Ons stukje van de puzzel is dan ook signaleren en sanctioneren.”
Jullie zetten vermoedelijk ook in op voorkomen van vervuiling?
Bart: “Inderdaad. Opruimen, signaleren en indien mogelijk beboeten, is heel belangrijk, maar ook voorkomen hoort in dit verhaal thuis. Dat stukje van de puzzel is het domein van dienst leefmilieu. Zo zijn wij bevoegd voor het vuilnisbakkenplan, en zorgen we bijvoorbeeld dat er voldoende vuilnisbakken op de juiste plaatsen staan.”
Kim : “Zoals Patrick aanhaalt, is elk extra paar handen welkom. Een nette, aantrekkelijke stad is niet alleen belangrijk voor inwoners en bezoekers, maar ook voor onze lokale handelaars. Vanuit lokale economie proberen we te helpen via de inschakeling van vzw De Loods, een sociaal economie-initiatief. Vzw De Loods is een maatwerkbedrijf dat mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt tewerkstelt in diverse maatschappelijke projecten. Eén van die projecten is ‘Zorgzame Buurt’, een project om in opdracht van steden en gemeenten zwerfvuil op te ruimen. Zo raapten zij in december een volledige dag zwerfvuil in centrum Ninove, waarbij ze 167 kg zwerfvuil verzamelden! Ook het jaar ervoor deed de vzw een zwerfvuil opruimactie in centrum Ninove.”
foto (rechts): Een ploeg van vzw De Loods raapte in kader van het project Zorgzame Buurt op 9 december zwerfvuil in Ninove. Zes medewerkers en een begeleider haalden die dag 167 kg afval op waaronder een tuinstoel, een fietsje, bakjes …
Een grote stad en de deelgemeenten proper houden is uiteraard niet niks. Jullie werken waarschijnlijk volgens een strikte planning?
Patrick: “Dat klopt. Een ploeg leegt drie dagen per week de vuilnisbakken in de binnenstad en ruimt zwerfvuil op, een andere ploeg leegt twee dagen per week de vuilnisbakken in de dorpskernen. Alle overige tijd gaat op aan het ophalen van sluikstort. Sluikstorten is echt wel een groot probleem. Gelukkig hebben we intussen een goed netwerk dat sluikstort meldt. Ofwel merken we het zelf op, ofwel signaleren de gemeenschapswachten dit, ofwel krijgen we bericht van de Ninoofse zwerfvuiljagers of alerte burgers. Deze kanalen zijn voor ons een grote hulp. We zetten ook regelmatig twee verplaatsbare camera’s in om overtreders te betrappen. Het verzamelde sluikstort blijft in ons magazijn tot de gemeenschapswachten dit hebben doorzocht op zoek naar zaken op basis waarvan de sluikstorter zou kunnen geïdentificeerd worden. Daarna verwittigen we ILvA dat het afval dan komt ophalen.”
Sluikstort en zwerfvuil, het blijft een grote ergernis voor velen.
Ruben: “Daarom zetten we dan ook hard in op de bestrijding ervan. Het sluikstort dat de jongens binnenbrengen, controleren wij op inhoud om te zien of we zaken kunnen vinden waardoor we de identiteit van de sluikstorter kunnen achterhalen. Deze controles gebeuren minstens wekelijks en met resultaat. Heel wat overtreders kunnen we identificeren en zij krijgen dan ook een fikse boete, die bestaat uit de kosten voor het ophalen, de verwerking en de wettelijk vastgelegde bedragen van dergelijke overtredingen.”
Bart: “Onze burgers zijn trouwens een heel belangrijke groep in onze strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Als iedereen zich bewust wordt van de negatieve impact van sluikstort en zwerfvuil op ons milieu en ons leven, dan kunnen we dit gevecht winnen. De groeiende groep Ninoofse zwerfvuiljagers bewijst dat er in Ninove veel betrokken burgers zijn. Deze groep enthousiaste en milieubewuste burgers gaan zowel individueel als in groep op pad om zwerfvuil te rapen. Wij moedigen dit graag aan en ondersteunen iedereen die zwerfvuiljager wil worden met een gratis basispakket of een premie voor een groepsopruimactie.”
Heel veel respect voor jullie werk, want ‘proper’ zal het niet altijd zijn, vermoeden we.
Ruben: “We vinden letterlijk alles in grachten of op afgelegen plaatsen. Van zetels en kasten tot volledig uitgebroken badkamers met bad, wc en tegels inbegrepen. Maar wat altijd het ergste om ruimen is, zijn overleden dieren of slachtafval. Regelmatig moeten we een volledig schaap of andere neerhofdieren als sluikstort weghalen. Ik kan je vertellen dat dat geen aangename klus is.”
Patrick: “We maakten trouwens recent de berekening: in 2021 haalden we zowat 130.000 kg sluikstort (onrechtmatig gedumpte grotere hoeveelheden) op en 70.000 kg uit de vuilnisbakken of zwerfvuil (een weggegooid blik, een verloren mondmasker of sigarettenpeuken bv.). Deze cijfers zijn het harde bewijs dat we wel degelijk werk maken van een nette stad. De realiteit is echter schrijnend als je moet vaststellen dat zelfs deze resultaten niet genoeg zijn om het probleem het hoofd te bieden.”
Ook jij kan helpen!
Ninove en de deelgemeentes zijn goed voor samen 73,14 km2. Dat we niet elke dag, elke week of zelfs elke maand overal kunnen passeren, is duidelijk. Daarom deze oproep: zie je sluikstort of zwerfvuil, doe er samen met ons iets aan. Dit kan:
- Door sluikstort te melden aan onze stadsdiensten via het meldpunt Milieuklachten op onze website, via mail aan integrale.veiligheid@ninove.be of telefonisch op het nummer 054 50 50 50.
- Door zwerfvuilmeter of -peter te worden. De stad ondersteunt zwerfvuiljagers met een gratis basispakket of een premie voor een groepsopruimactie! Meer info vind je op de pagina over zwerfvuil.
- Door jouw eigen buurt proper te houden.
Contact informatie
Leefmilieu (dienst)
Stadhuis - site Bevrijdingslaan
Bevrijdingslaan 7
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 14:00 tot 16:00 (na afspraak)
- Morgen open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 16:00 tot 19:45 (na afspraak)
Technische dienst
Paul De Montplein 10
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:00 tot 12:00, van 12:30 tot 15:30
- Morgen open van 08:00 tot 12:00, van 12:30 tot 15:30