Sociale economie

Sociale tewerkstelling in jouw bedrijf?

In Ninove groeit niet alleen de sociale economie, maar ook het bewustzijn dat samenwerking tussen sociale en reguliere ondernemingen leidt tot een sterke, inclusieve samenleving. 

Geef je graag als werkgever een kans aan mensen die een duwtje in de rug nodig hebben? Heb je nood aan helpende handen? Dan is sociale tewerkstelling de oplossing!

Wil je beroep doen op sociale tewerkstelling of heb je vragen? Neem contact op met team activering via activering@ninove.be of 054 50 50 50 en bekijk de mogelijkheden binnen je organisatie. Meer info lees je in de flyer.

Info over sociale economie? Check www.socialeeconomie.be.

Samenwerkingen met de stad

In het kader van sociale economie zijn er volgende samenwerkingen met de stad:

Intergemeentelijk samenwerkingsverband HANDEL, samen en sociaal

Het doel van deze vereniging is de sociale economie in de streek te versterken door enerzijds het aanbod aan diensten en producten van de lokale sociale ondernemers te promoten en anderzijds slimme samenwerkingen tussen de sociale en reguliere economie te stimuleren. Lees hier meer over dit intergemeentelijk samenwerkingsverband.

In 2021 en 2022 voerde de stad acties uit rond zwerfvuil- en onkruidbestrijding dankzij o.a. een premie ‘proeven van sociale economie’ van HANDEL, samen en sociaal. Dit gebeurde reeds i.s.m. sociaal-economische bedrijven GROEP Intro en De Loods vzw.

In

In 2024 kocht de stad 38 sparren aan voor de deelgemeentes i.k.v. eindejaar, met behulp van de premie 'proeven van sociale economie'.  Bio-boerderij De Loods leverde de sparren eind november aan.

De groep HANDEL samen & sociaal gaat ook in dialoog met het stadsbestuur om de impact van de sociale economie duidelijk te maken en om na te gaan hoe de sociale economie de lokale besturen kan versterken en omgekeerd.

Fietskoerierdienst SNEL&WEL wordt overgenomen door De Fietserij (Stroom vzw)

Fietskoerierdienst SNEL&WEL bedeelde flyers, brieven en pakketten 'snel' én milieuvriendelijk via de cargofietsen.  De koerierdienst werkte samen met mensen die moeilijk aan een job raken, zodat ze nieuwe kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Begin oktober 2024 werd SNEL&WEL overgenomen door Stroom vzw en valt de koerierdienst onder de De Fietserij. Uitgevoerde opdrachten in 2024: bedeling van het marktplannetje 'Vernieuwde dinsdagmarkt', bezorgen van een uitnodiging voor het Ondernemersontbijt bij iedere Ninoofse ondernemer, ...Maar ook het  stadsmagazine zalmaandelijks door De Fietserij in alle Ninoofse brievenbussen worden verdeeld. 

Acties zwerfvuil- en onkruidbestrijding

Twee keer per jaar organiseert de dienst lokale economie een initiatief rond zwerfvuil- en onkruidbestrijding in de stad, alsook het maaien van de grasbermen op industriezone II.  Dit gebeurt in samenwerking met een sociaal-economisch bedrijf uit de regio. In 2023 en 2024 sloegen we de handen ineen met Groep INTRO voor het maaien van de grasbermen en ruimen van zwerfvuil op de industriezone. Ook met De Loods vzw werd samengewerkt, zij haalden tussen 23 en 25 oktober 2023 ongeveer 85 kg zwerfvuil op en ontdeden de stationsomgeving en trage wegen van onkruid. Een geslaagde samenwerking om de stad winterklaar te maken! 

Online vind je nog meer info over andere zwerfvuilacties.

De Mallaard, sociale stadshub

 Een leegstaand bedrijfspand werd omgedoopt tot De Mallaard en werd de nieuwe thuisbasis van twee mooie sociale projecten: B-oost (het vroegere Jongeren In Actie) en Werklift. Beide projecten willen kwetsbare groepen aanmoedigen om hun leven op de rails te zetten door de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen via hun atelierwerking. Werkzoekenden komen zo via concrete projecten in aanraking met verschillende sectoren.

Zij mochten in 2024 hun handen -letterlijk en figuurlijk- vuil maken aan de renovatie van de kerstomhulsels van de vuilnisbakken die in de stadskern worden geplaatst met eindejaar. 

                                                                                                 

Schoonmaak buitenzijde etalagekasten Beversteeg

Vanaf november 2024 t.e.m. november 2025 zal sociale werkplaats De Dagmoed zich ontfermen over de schoonmaak van de etalagekasten langs de buitenzijde. Één keer per maand maakt een medewerker de hoge raampartijen vlekvrij zodat de uitgestalde producten van de lokale ondernemers goed te zien zijn.

Plaatsing 'Bellende vlakken' bij lokale ondernemers

Afgelopen zomer bood de stad, samen met Dito vzw en On Wheels, informatie aan lokale handelaars over een 'bellend vlak' en wat de voordelen zijn. Je bent als zaak toegankelijker voor rolstoelgebruikers, mensen met rollators en ouders met kinderwagens. Je kan het ook laten plaatsen binnen in je zaak of achteraan je terras, bij drempels hoger dan 2cm.  Een bellend vlak is een wegneembaar en eenvoudig op te bergen oprijvlak. Aan de deur van het pand hangt op zithoogte een draadloze bel of een bordje met een telefoonnummer. Zo kan je minder mobiele klant jou of jouw medewerkers een seintje geven.

Een eerste screening ging door op 30 augustus waarna enkele Ninoofse handelaars toestemden in de installatie van een bellend vlak. Deze werden eind november geplaatst. Ondertussen volgde ook een tweede screening op 15 oktober. Kreeg jij al bezoek van een medewerker van Dito of de stad over een bellend vlak, of ontving je een mail met informatie en twijfel je nog over het installeren ervan? Neem contact op met Leen Lambert van Dito vzw via mail op leen.lambert@ditovzw.be of via telefoon op het nummer 09 333 58 14.

De eerste bestellingen worden volledig gefinancierd door de stad zelf volgens het "first in, first served"-principe.
               

 


Contact informatie