Van pastorij naar Het Huis

De oude pastorij in Okegem krijgt nieuw leven ingeblazen. Het Huis van vzw Habbekrats vormt het historisch gebouw om tot een warme plek waar de jeugd terechtkan. Wij gingen langs voor een babbel met Mauro.

Het Huis

Dag Mauro, jij werkt voor vzw Habbekrats, wat is dat juist?

“Habbekrats is een organisatie die kinderen en jongeren ondersteunt. Het grootste deel van onze job bestaat erin om hen een warme plek te bieden, waar ze zich thuis voelen. Als ze bij ons langskomen, gaan we met hen in gesprek. Ze kunnen mij en mijn collega’s van alles vertellen over school, hun thuissituatie, vrije tijd, vrienden … Daar pikken wij dan op in, en we beantwoorden eventuele vragen die ze zouden hebben. Momenteel bestaat ons team in Ninove uit 4 personen: 2 educatieve medewerkers, een psychologe en ik (rechts op de foto, red.), als teamcoach.”

Voor wat kunnen de Ninoofse jongeren zoal bij jullie terecht?

“We werken met drie pijlers: ontmoeten, verwonderen en verbinden. Alles wat we doen, is op één van die pijlers gebaseerd. Zo kunnen jongeren elkaar, maar ook ons, ontmoeten door langs te komen in één van onze trefpunten. Ze kunnen vrijblijvend binnen en buiten lopen, meedoen aan activiteiten, hun boterhammen komen opeten … Dat kon al langer in ons trefpunt aan het stadspark van Ninove, maar nu dus ook hier in Okegem. Daarnaast spelen we erg in op het verwonderen, door een educatieve insteek te hanteren bij elke activiteit. Bij alles wat we doen, kunnen de jongeren eigenlijk iets bijleren. Dat kan bijvoorbeeld via een quiz of een fotozoektocht, maar ook door deel te nemen aan themakampen die we organiseren. Onze laatste pijler, verbinden, is eentje waar we hier in Het Huis heel erg op inspelen. Wanneer jongeren bij ons deelnemen aan een activiteit, zetten ze zich mee in voor de stad. Zo gaan we bijvoorbeeld vaak samenwerkingen aan met andere organisaties, om hen op die manier iets bij te leren over Ninove en de maatschappij.”

En daar zal Het Huis een grote rol in spelen?

“Inderdaad! Elke kamer in het huis speelt een andere rol, toegepast op onze pijlers. Onze woonkamer is natuurlijk dé plek om samen te komen en te ontmoeten. Andere kamers zullen dan weer ingericht worden voor ontspanning, zoals een gamekamer of een creatieve studio. We plannen ook een studiekamer, waar ze kunnen leren. Buiten, in de tuin hebben we intussen een serre staan, waar de jongeren hun eigen groenten zullen leren telen. En in de keuken helpen ze ons niet enkel bij het koken, maar ze zullen er ook leren bakken. Dat laatste maakt deel uit van het project ‘Komt voor de bakker’, dat we nu aan het opstarten zijn, waarbij hier een soort micro-bakkerij zal opgericht worden, mét en dóór de jongeren. Het wordt dus een echt leerhuis.”

Een micro-bakkerij zeg je? Vertel ons meer.

“Het is een project dat we kunnen realiseren met de steun van het Streekfonds Oost- Vlaanderen. Met ‘Komt voor de bakker’ zullen jongeren een traject kunnen volgen waarin ze bijleren over bakken en ondernemerschap. Hiervoor gaan we een samenwerking aan met La Lorraine Bakery Group (dat Het Huis ook financieel ondersteunt, red.). Zij zullen de jongeren de kneepjes van het vak leren en zo ons huis omvormen tot een echte leerwerkplaats, waar een eventuele doorgroei naar stage of zelfs een job mogelijk is. Momenteel is het project in volle ontwikkeling en zijn we vooral onze jongeren warm aan het maken om hier mee in te stappen. We merken nu al dat de keuken een zeer fijne plek is om te vertoeven en de interesse in het koken en omgaan met de producten leeft al bij onze jongeren. ‘Komt voor de bakker’ zal ook voor verbinding zorgen tussen de jeugd in Het Huis en de buurtbewoners van Okegem. Als onze micro-bakkerij op poten staat, kan de buurt hier komen genieten van een warme koffie met vers gebak. Het is onze bedoeling dat iedereen zich hier welkom voelt, dus ook onze buren.”

Hebben jullie al veel reacties mogen ontvangen van de buurt?

“Zeker. Tijdens onze opening waren er erg veel mensen aanwezig. Toen was er trouwens net een workshop met een medewerker van La Lorraine. De bezoekers hebben dus al eens kunnen proeven van het idee van de microbakkerij. Dat werd heel goed onthaald. We willen van de pastorij eigenlijk opnieuw een plek van ontmoeting maken. Toen de pastoor hier nog woonde, konden de inwoners hier terecht met hun verhaal. Die warmte willen we hen vandaag ook schenken, maar dan mét koffie en gebak. (lacht) In het begin merkten we wat twijfel bij de buurtbewoners. Zo’n huis vol jongeren, wat zal dat gaan geven? Maar nu ze hier warm ontvangen zijn, is dat beeld al wat bijgeschaafd, denk ik. Het Huis moet een echte plek worden van verbinding, de deur staat hier dan ook letterlijk open.”