Zwerfkattenbeleid, voederpassen en schuilhokken
Zwerfkattenbeleid
De stad heeft sedert jaren een zwerfkattenproject. Om een gezonde en beperkte kattenpopulatie in de stad te krijgen, worden zwerfkatten gevangen en door een dierenarts onvruchtbaar gemaakt en opnieuw vrijgelaten.
De stad werkt samen met Dierenbescherming Ninove vzw. Op regelmatige tijdstippen worden vangkooien geplaatst. De kooien blijven 's nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de veearts voor behandeling. Na behandeling worden de katten terug gezet. Tamme katten of zwerfkatten die nog te domesticeren zijn, gaan naar het dierenasiel in afwachting van een nieuwe thuis.
Aan eigenaars van huiskatten wordt daarom gevraagd om de huiskat te voorzien van een halsbandje zodat de mensen van de dierenbescherming duidelijk zien wat een zwerfkat is.
Voederen van zwerfkatten en verwilderde dieren
Voederen van zwerfkatten doe je beter niet! Voederen verstoort het instinct van de dieren en brengt de zwerfkattenpopulatie uit evenwicht. Katten zoeken de gemakkelijkste weg naar voedsel en gaan hun voedsel niet langer zelf vangen. Ze zoeken mensen op tijdens hun bedeltocht naar voedsel, en kunnen hierbij wel eens agressief worden. Het voederen zorgt er ook voor dat zieke en zwakke dieren, die anders door natuurlijke selectie zouden overlijden, blijven leven en zich voortplanten. Op die manier kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden onder de kattenpopulatie. Daarnaast trekt achtergelaten voedsel voor zwerfkatten ook ratten en ander ongedierte aan. En deze zorgen op hun beurt voor extra overlast voor jou en je omgeving.
Bakjes en schaaltjes met eten en drinken op het openbaar domein geven een onverzorgde indruk en zijn onhygiënisch. Dit is bovendien een inbreuk op het reglement van de gemeentelijke administratieve sancties en kan dus beboet worden. Enkel als je in het bezit bent van een voederpas van de stad mag je zwerfkatten voederen op een specifieke locatie.
Voederpassen
De stad bepaalt in overleg met de Dierenbescherming op welke plekken zwerfkatkolonies worden gehouden. Op deze plaats zorgen vrijwilligers voor het voederen van de zwerfkatten en voorziet de stad een schuilhok.
Een voederpas is persoonlijk. Je kan enkel een voederpas aanvragen als je meerderjarig bent. Je kan de voederpas ook alleen voor jezelf aanvragen, niet voor iemand anders.
Voederpas aanvragen
Een voederpas kan je aanvragen via het aanvraagformulier of bij de dienst leefmilieu.
Na goedkeuring van je aanvraag wordt je een voederpas toegestuurd. Vanaf dat moment mag je de zwerfkatten voederen. Je moet wel een aantal afspraken naleven.
Afspraken verbonden aan de voederpas
Als je een voederpas aanvraagt, verklaar je je akkoord met volgende zaken:
- Je hebt altijd je voederpas en identiteitskaart bij als je de zwerfkatten voedert. Op vraag toon je die aan de politie, de gemeenschapswacht of een gemachtigde ambtenaar.
- Je voedert enkel zwerfkatten.
- Je geeft de zwerfkatten enkel droogvoer. Dit wil zeggen dat je geen karkassen, vers vlees, slachtafval, keukenresten, visgraten, blikvoer, … geeft.
- Je biedt het droogvoer aan in een bakje en nooit los op de grond.
- Je haalt het voederbakje voor zonsondergang weg en wast het af.
- Je geeft de dieren enkel vers water in een aangepast bakje.
- Je voedert de zwerfkatten zoveel mogelijk op vaste plekken en tijdstippen en je doet dat enkel op de plaatsen die je met de voederpas zijn toegewezen.
- Je meldt nieuwe zwerfkatten aan de technische dienst van de stad via het SIS-systeem. Het zijn katten die nog niet gesteriliseerd zijn en dus nog geen knip hebben in hun rechteroor.
Schuilhokken
Ter ondersteuning van het lokale zwerfkattenbeleid plaatst de stad schuilhokken. Een eerste schuilhok werd geplaatst aan de pastorij van Aspelare. Op deze locatie worden de zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd en zijn er vrijwilligers actief die katten voederen en de populatie in de gaten houden.
De schuilhokken hebben twee compartimenten en bieden elk plaats aan 3 tot 4 katten. De hokken zijn duurzaam, goed geïsoleerd en gebruiksvriendelijk. De toegangsruimte heeft 2 in- en uitgangen. De katten hebben dus steeds een vluchtweg. De eerste 2 schuilhokken werden geschonken door de Vlaamse Overheid.
Zwerfkatten melden? Zie overlast katten
Contact informatie
Leefmilieu (dienst)
Stadhuis - site Bevrijdingslaan
Bevrijdingslaan 7
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak), van 16:00 tot 19:45 (na afspraak)
- Morgen open van 08:30 tot 12:00 (na afspraak)